Huis in Canet

Een heerlijk appartement in Canet de Mar (Barcelona)

Geschiedenis

Canet werd al bewoond in de Romeinse tijd. Het was toen een zogenaamde villa, een Romeinse herenboerderij. Rond de boerderij ontstond een klein dorp. Eeuwenlang leefde men in Canet van de landbouw op de velden rond het dorp en de visserij op de Middelandse Zee.

In de achttiende eeuw wordt Canet genoemd als één van de belangrijkste Catalaanse scheepswerven en daarmee van Spanje. Wie nu de prachtige brede stranden en het dorp ziet, kan zich dat moeilijk voorstellen.

In de negentiende eeuw kwamen de textielwerkplaatsen. De welvaart van Canet werd nog vergroot door de vestiging van enkele in Cuba rijk geworden Catalaanse families. Van deze periode van groei en bloei resten nog enkele fraaie gebouwen in modernistische stijl.

Tot ongeveer 1990 woonden in Canet niet meer dan 3000 mensen, die werkten in de landbouw, de visserij en in de textiel. In de jaren zestig kwam er wel wat toerisme naar het dorp, vakantiegangers uit de grote stad Barcelona, vlakbij. Maar Canet werd nooit afhankelijk van het toerisme. Het bleef een dorp. Levendig en toch rustig, met ruime stranden gelegen aan de Middellandse zee. De vissers en vrijwel alle textiel zijn nu verdwenen. Toch is Canet sinds 1990 gegroeid, dankzij forensen uit Barcelona die nu de nieuwe woon- en villawijken aan de randen van het dorp bewonen. Zij maken Canet minder dorps, maar maken ook dat het dorp alle voorzieningen kent voor het moderne leven. Momenteel wonen er ongeveer 15.000 mensen in Canet. In de zomer groeit dat aantal tot ongeveer 40.000. Toch wordt het nooit te druk in Canet.

In september is de zomer voorbij “i estem entre nosaltres”, zoals ze in het dorp op z’n Catalaans zeggen: we zijn weer onder elkaar.

Ligging van Canet

Canet de Mar ligt in Catalonië, in de provincie Barcelona.  De Middellandse Zee kust heet hier Costa de Barcelona; de streek (comarca) heet de Maresme. Hoofdstad van de Maresme is het aantrekkelijke Mataró (15 km naar het Zuiden). Wereldstad Barcelona ligt op slechts 40 km afstand. Een rechtstreekse treinverbinding brengt u in drie kwartier naar hartje Barcelona, naar het plein Plaça Catalunya. De trein rijdt elk een half uur; in de spits drie keer per uur. De laatste trein uit Canet naar Barcelona en vanuit Barcelona naar Canet vertrekt om ongeveer 22.30 uur. Wie het later wil maken, kan gemakkelijk thuiskomen (of uitgaan) met de snelle nachtbus,met halte bij het station en eindpunt Plaça Catalunya in Barcelona. Via de prachtige autoweg C32 duurt een autorit naar Barcelona een half uur.

Centrum en strand dichtbij

Ons appartement ligt in Xaró Baix, een rustige straat van het oude centrum van Canet. Er is weinig verkeer in de straat. Op loopafstand zijn de winkels van de twee grote Riera’s, de dagelijkse (overdekte) markt en vlakbij ook het gemeentehuis, de parochiekerk en de terrassen van de Riera Sant Domenech. Alles vlakbij, op een loopafstand van minder dan tien minuten.

Op anderhalve minuut kuieren ligt het brede strand met grof-zand aan de Middellandse Zee, die hier schoon en helder is. Het strand is goed en veilig bereikbaar. Eigenlijk kunt u ’s ochtends zo uit uw bed naar het strand voor een eerste verfrissende duik.

Canet de Mar heeft één van de rustigste en schoonste stranden van Catalonië. In de zomer hangen bij het gemeentehuis de resultaten van de wekelijkse analyse van strand en zwemwater. Elk jaar krijgt Canet de blauwe Europese vlag uitgereikt met de hoogst mogelijke waardering voor hygiëne van zand en water. Bijzonder, vooral als men bedenkt hoe dichtbij Barcelona ligt. Tussen Canet en het iets noorderlijker gelegen Sant Pol is een gerenommeerd naaktstrand.

Het appartement bevindt zich op één minuut lopen van het station van Canet.

In het appartement en op het balkon geen geluidsoverlast van de trein of van het autoverkeer.

Omgeving en Barcelona

De bergen en bossen rond Canet horen bij het gebied Mont Negre. Voor de kenners: Canet ligt aan de Europese wandelroute GR5 die door de bergen slingert naar onder andere het befaamde klooster van Montserrat en de badplaats Sitges, 40 kilometer ten zuiden van Barcelona. Elk jaar met Pasen wandelt de plaatselijke wandelclub vanuit Canet in twee of drie dagen naar Montserrat.

Kortere wandelingen kan men maken naar de zogenaamde Mirador,  langs het kasteel Santa Florentina dat nog steeds bewoond wordt door de graven van El Valle de Canet. De Mirador ligt hoog in de bergen en bestaat uit een stenen kruis vanwaar een weids uitzicht over zee, Canet en de Costa de Barcelona.

Langs het strand kan men naar Arenys de Mar (5 kilometer) of Sant Pol (4 kilometer). In Arenys is een bezoek aan de grote kerk Santa Maria zeer de moeite waard. In de kerk staat een schitterend en uniek altaar van Pau Costa uit het begin van de 18e eeuw. Sant Pol is een ander oud en klein dorp waar het prettig wandelen en lekker eten is.  Als wandelen terug te vermoeiend lijkt, is er natuurlijk de trein: de spoorlijn loopt pal langs het strand. Vlakbij en ook goed per trein bereikbaar liggen leuke dorpen als Caldes d’Estrac, met onder andere het Museu Palau, met bijzonder werk van Picasso en Sant Andreu de Llavaneres. De hoofdstad van de Maresme Mataró is voor Spaanse begrippen een kleine stad (ongeveer 100.000 inwoners) met een aantrekkelijk centrum, vol prettige winkels en mooie kerken. En dan is er nog Barcelona’s voorstad Badalona (500.000 inwoners) met dynamische winkelstraten en een bijzonder museum over het Romeinse Badalona. Het aardige van steden als Mataró en Badalona is dat ze veel te bieden hebben, maar door de meeste toeristen worden overgeslagen. En dat is fijn voor de vakantieganger die iets anders wil zien en ervaren dan het gangbare.

Natuurlijk wilt u wereldstad Barcelona niet overslaan. Barcelona ligt ten Zuiden van Canet, op 40 km afstand. De stad is vooral bekend door de grote modernistische architect Antoni Gaudí. Gaudí liet Barcelona eind 19e, begin 20e eeuw enkele bijzondere gebouwen na zoals de Casa Battlò, de Perdrera, de Sagrada Familia en het stadspark Parque Güell. Maar Barcelona heeft ook veel bijzondere musea zoals het MNAC, het nationale Catalaanse museum op de Mont Juich (o.a. Romaanse kunst en werk van belangrijke schilders als Mariano Fortuny, Santiago Rusiñol en Ramon Casas), het Picasso museum, het MACBA voor moderne kunst, de Caixa Forum en nog veel meer. Dan zijn er leuke wijken als de historische Barrio Gótico, de Raval, el Born of Gràcia. Chique winkels langs Passeig de Gràcia en Diagonal. Restaurants en terrassen zijn overal in de stad te vinden (NB! de Ramblas is vooral voor –Engelse- toeristen). Bij een bezoek aan Barcelona verdient bijzondere aandacht Lluís Domènech i Montaner, een van die andere, grote modernistische architecten. Zeker in Spanje net zo bekend als Gaudí, dankzij de Casa Lleó Morero aan de Passeig de Gràcia, het prachtige concertgebouw Palau de la Música Catalana of het Hospital de Sant Pau met het schitterende hoofdgebouw en de paviljoens. Domènech kwam uit Canet en had hier zijn woonhuis en atelier (thans museum). Het Van Gogh museum wijdde in 2007-2008 een grote tentoonstelling aan het modernisme Barcelona 1900. Domènech had daarin een prominente plaats.

Ten noorden van Canet ligt Girona, met onder andere de schitterende kathedraal, de Joodse wijk en fraaie, authentieke winkelstraten. Nog iets noordelijker ligt Figueres, vooral bekend door het museum van Salvador Dalí, maar ook een leuke plaats om nader te ontdekken. Girona en Figueres zijn vanuit Canet per auto uitstekend bereikbaar. Ook met de trein is Girona goed te doen; Figueres is wat lastiger (vroeg opstaan!).

Wandelen in Canet

Behalve genieten van het strand en van het dorp is er in Canet ook veel te zien. Via de Escales del Sant Crist een kleine klim de berg op, met een mooi uitzicht op het dorp bijvoorbeeld. Canet is ook mooi te zien vanaf het parkje rond de kerk van de beschermheilige van de Maresme, het Santuari de la Mare de Déu de la Misericordia, een wandelingetje van nog geen tien minuten.

De parochiekerk in het centrum is zeker een bezoek waard. Het is een relatief grote kerk, gebouwd door de landbouwers en vissers van Canet. Het beste is om te gaan kijken vóór de dagelijkse vesper dienst, rond 18.30 uur. Om diefstal te voorkomen is de kerk namelijk meestal gesloten en alleen geopend vanaf ongeveer een uur voor de diensten. Wanneer precies hangt er van af wanneer de koster of de pastoor zin heeft om de deur te openen.

Verder staan er in Canet prachtige achttiende eeuwse huizen naast de oudere, eenvoudiger woningen van boeren en vissers. Veel oude deuren hebben sluitwerk in de vorm van de tweekoppige adelaar, symbool van de Oostenrijkse keizers. In de Spaanse Successieoorlog (1700-1714) stonden de inwoners van Canet de Mar, net als de rest van Catalonië aan hún, de Oostenrijkse kant, tégen de Fransen.

Ook in Canet zijn veel voorbeelden te vinden van modernistische architectuur uit het einde van de negentiende, begin twintigste eeuw. Het eerder genoemde museum van Domènech i Montaner staat vlakbij het appartement. Van Domènech is ook de Casa Roura op de Riera Sant Domenec waarin tegenwoordig een luxe restaurant gevestigd is. Het interieur maakt een lunch (redelijke prijzen) of diner (duur) zeer de moeite waard. De beroemde architect zelf is bijgezet in een fraai familiegraf op het kerkhof van Canet. En dan zijn er nog het industriële erfgoed uit de 19e eeuw, de textielateliers en de grote landhuizen van de zogenaamde Americanos, in Cuba rijk geworden en teruggekeerde Catalanen.

Canet neemt niet voor niets een belangrijke plaats in op de  ‘Route van het modernisme’ van het Catalaanse bureau voor toerisme.

Canet de Mar is genieten van Catalaans leven aan de Costa de Barcelona. Canet de Mar is zee en strand, bossen en bergen. Barcelona, met zijn bezienswaardigheden, cultuur, shoppen en uitgaansmogelijkheden, is vlakbij.

Het is gewoon heerlijk leven in Canet.