Huis in Canet

Een heerlijk appartement in Canet de Mar (Barcelona)

Canet de Mar is een plaats aan de Costa de Barcelona, de kust ten noorden van Barcelona.

Canet werd al bewoond in de Romeinse tijd. Het dorp werd nooit afhankelijk van het toerisme, dankzij de textiel ateliers (nu nog te zien als vervallen industrieel erfgoed). Mensen uit Barcelona komen er wel al jarenlang hun zomervakantie doorbrengen. Er wonen ongeveer vijftienduizend mensen in Canet.

Canet is in Spanje nog het meest bekend als het dorp van Lluís Domènech i Montaner (1850-1923), één van de grote art nouveau (modernistische) architecten. Domènech maakte in Barcelona prachtige gebouwen als het Palau de la Música Catalana en het Hospital Sant Pau, vlakbij Gaudi’s Sagrada Familia. Het Palau de la Música is tegenwoordig nog steeds een belangrijke concertzaal. Het voormalig hospitaal Sant Pau staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is tegenwoordig een kenniscampus en de zetel van diverse internationale organisaties.

In zijn woonplaats Canet bouwde Domènech onder andere het Casa Roura en zijn eigen woonhuis. Dat woonhuis en atelier is nu een museum over zijn leven en werk. Canet de Mar is mede dankzij Domènech opgenomen in de “modernistische route”, een tocht van het Catalaans verkeersbureau langs de hoogtepunten van deze belangrijke kunststroming uit het eind van de 19-de, begin 20-ste eeuw.

Naar webpagina “Visions of a coastal people”

Naar website Canet de Mar